header
Afgelopen vrijdag rolde er in het uitvak bij Sparta - NAC een nieuwe megavlag van de Breda Loco`s van de tribune. Onder die megavlag stonden 650 NAC supporters met allen op hun hoofd hetzelfde visserhoedje dat op de megavlag stond afgebeeld. Dit geheel werd begeleid door enkele tientallen nieuwe zwaaivlaggen.

De wedstrijd tegen Sparta stond bij de Breda Loco`s al maanden rood gemarkeerd als moment om dit megadoek te ontvouwen. Enerzijds omdat dit natuurlijk een bijzondere wedstrijd is. Anderzijds om de simpele reden dat er in Eerste Divisie nou eenmaal weinig tribunes zijn die zich qua grootte lenen voor megadoeken van een dergelijke afmeting.

Om je een indruk te geven hoe het maken van zo`n megavlag gaat, hebben de Loco’s er een camera naast gezet en deze maar liefst 6 uur lang laten lopen. De film moest wel ruim 60 keer versneld worden om het geheel in zes minuten gepropt te krijgen.

De creatie hieronder is het resultaat van bijna 200 meter lang doek aan elkaar naaien, bijna honderd spuitbussen, liters impregneermiddel en niet te vergeten vele tientallen manuren van vrijwilligers. De kosten voor het maken van een megadoek als deze bedragen ongeveer tussen de E1.500,- en de E2.000,-.

Zoals je in de film kunt zien, gaan de makers nauwkeurig te werk. Eerst wordt de vloer van de loods voorzien van onderzeil om de vloer verfvrij te houden. Vervolgens worden er met een zogenaamd smetkoord om de 1,5 meter een lijn aangebracht om een rasterpatroon over het gehele doek te krijgen. Vervolgens kan de tekenaar met het ontwerp in de hand de lijnen uit gaan tekenen. Hierna kan het geheel ingekleurd worden met de spuitbussen. Op het einde van de film zie je enkele makers met een pompspuit het doek af lopen. Zij brengen het brandvertragend middel aan. De clubs eisen tegenwoordig een certificaat van behandeling met een impregneermiddel.

Bekijk hieronder het werk van de Breda Loco`s en haar vrijwilligers.Vorig nieuwsitemVolgend nieuwsitem